Kuşadası Sokak Festivali
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sokak lezzetlerini, sokaklar ve benzer kamusal alanlarda önceden ya da satış yerinde hazırlanan gıdaların tüketicilere sunuldu.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sokak lezzetlerini, sokaklar ve benzer kamusal alanlarda önceden ya da satış yerinde hazırlanan gıdaların tüketicilere sunulmasıyla satış anında veya sonrasında tüketilen yiyecek ve içecekler olarak ele almaktadır (WHO, 1996). BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) sokak lezzetlerini “sokaklar ve benzeri kamusal alanlarda bir noktada sabit olan ya da seyyar satıcılar tarafından hazırlanarak satılan tüketime hazır yiyecek ve içecekler olarak tanımlanmıştır. Yine FAO’ya göre, her gün milyarlarca insan sokak lezzetlerini tüketmektedir.
Her toplumun kendine özgü bir mutfak kültürü beslenme alışkanlığı vardır. Sokak lezzetlerinin Antik Yunan’dan Roma İmparatorluğu’na, Roma’dan günümüze zengin bir tarihsel geçmişe sahiptir.18. yüzyılda lokantaların yaygınlaşması sonucu sokak lezzetlerinin tüketiminin azalmasına neden olmuştur. Sanayi devrimiyle birlikte işçi sayısındaki artışla sokak lezzetlerinin tüketiminde yeniden artış sağlanmasına neden olmuştur. Günümüzde de kırdan kente göç sonucu kentleşmenin artışı, aile yapısındaki değişim, iletişim ve ulaşım hızlanması sonucu turizmin gelişimi, tüketim alışkanlıklarının farklılaşması beslenme alışkanlıklarını da etkilemiştir.
Sokak lezzetlerindeki çeşitlilik, ucuzluk ve kolay erişebilir olmasıyla çok daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır.
Çok farklı toplumların ve kültürlerin iç içe yaşadığı Anadolu, sokak lezzetleri açısından zengin bir tarihsel mirasa sahiptir. Kebap, ciğer, çiğ köfte, nohut-pilav ve hamur işi tatlılar gibi pek çok, lezzetleri saymak mümkündür.
Kuşadası Sokak Lezzetleri
Kuşadası Belediyesi, 10-12 Haziran 2022 tarihleri arasında “Hayat Sokakta” sloganıyla sokak festivalini ilk kez düzenlenmişti. Müziği, sanatı, eğlenceyi, kültürü ve yemeği bu festivalle birlikte sokağa taşımıştır. Festival bu anlamda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiştir.
Festivalin ikincisi 28-30 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapıldı. Festival kapsamında şehrin 11 farklı noktasında lezzet stantları kuruldu. Önceden ücret karşılığı alınan biletler karşılığında bu stantlardaki lezzetleri tatma deneyimi yaşanmıştır. Festival kapsamında lezzet duraklarında sunulan yöresel yemekler, 6 Şubat’ta 11 ilimizde meydana gelen deprem bölgesinin lezzetlerine ayrılmıştır. Buradan elde edilen gelir, deprem bölgesinde hizmet veren Aşevlerine bağışlanmıştır.
Festivalin son gününde ise 5 ton kapasiteli dev kazanda yapılan, Aşure, ücretsiz olarak dağıtılmıştır.
Lezzet Durakları
1- Balıkçılar Meydanı / Elazığ / Harput Çorbası
2- Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı / Kilis / Öcce
3- Kale Kapısı / Adıyaman / Çiğ Köfte
4- Sağlık Caddesi / Osmaniye / İçli Köfte
5- Kaya Şavkay Meydanı / Hatay / Kişir Pilavı
6- Kasım Yaman Arkeo Park / Diyarbakır / Mahlepli Diyarbakır Çöreği
7- Kasım Yaman Arkeo Park / Malatya / Kayısılı Kavurma
8- Atatürk Meydanı / Adana / Fellah Köftesi
9- Atatürk Meydanı / Şanlıurfa / Beli Kırık Kebabı
10- Sanat Sokak / Gaziantep / Antep Baklavası
11- Sanat Sokak / Kahramanmaraş / Maraş Dondurması