YOL ÜSTÜ LEZZETLERİ
Yola çıkmak, yoldan çıkmak, yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak ne güzel! Yol aynı zamanda karşılaştırma yapmaya yarar. Yolcu/gezgin, geldiği yeri kıyaslar, karşılaştırır. Her yerin kendine özgü özellikleri vardır.
Yola çıkmak, yoldan çıkmak, yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak ne güzel! Yol aynı zamanda karşılaştırma yapmaya yarar. Yolcu/gezgin, geldiği yeri kıyaslar, karşılaştırır. Her yerin kendine özgü özellikleri vardır. Yolcu, gittiği yeri sever ya da sevmez. Yolcuların gördükleri yerlere ilişkin düşündükleri de farklıdır. Her yolcu aynı yeri farklı yaşar. Yol ve yolculuk bireysel bir meraktır. Her yolcunun merakı da farklıdır.
Yola çıkmak, alıp başını gitmek güzeldir. Birçok yolcu “Yol öğretir” mottosuna inanır. Yol, bilgimizi-bilincimizi zenginleştirerek aklımıza, yaşadığımız şehrin karmaşasından uzaklaşıp dinlenmemizle bedenimize, yol üstü lezzetleri tadarak damağımız ve midemize hizmet eder. Anadolu, kuzeyden güneye doğudan batıya yol üstü lezzet durakları açısından oldukça zengindir. Burada yazabildiklerimiz yol üstü lezzet zenginliğimizden sadece bir demet…
Çibörek / Eskişehir
Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü olan ve ’nefis, güzel’ anlamındaki ’çi’ adıyla yapılan börek, şehrin sevilen lezzetlerinden birisidir. Çibörek’in geçmişinin 250 yıl eskiye gittiği ifade ediliyor. Küçük ve ince açılan hamur bezelerinin içerisinde kıyma, soğan, karabiber ve tuzun bulunduğu çibörek kızgın yağda saniyeler içinde pişiyor. Eskişehir’de bu böreği yapan da birçok mekân bulunmakta ve kente gelenlerin ilk tercihi olmaktadır.
Salçalı Köfte / Elâzığ
Elazığ’da yaşayan ve şehre gelen hemen herkesin yediği, yarım ya da tam ekmek arasına köfte, soğan, maydanoz ve tuz eklendikten sonra, isteğe göre salça sürülüp servis edilen salçalı köftenin tadı ilin sınırlarını aşmıştır. Kentin merkezinde yer alan Köfteciler Sokağı’nda pek çok mekân bu lezzeti müşterilerine servis etmektedir. Her yıl Eylül ayında Salçalı Köfte Festivali yapılmaktadır.
Laz Böreği / Trabzon
Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon, Artvin ve Rize illerinde, baklavalık yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı türüdür. Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan Lazların en güzel lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti tattıktan sonra bile tadını unutmak mümkün değildir.
Cilveli Kahve / Manisa
Osmanlı döneminde önceleri yeniçeri ve şehzadeler için özel olarak hazırlanan kahve, zamanla halk arasında kız isteme merasimlerinde sunulmaya başlanmıştır. Gelinlik kızların evlenmek istedikleri erkeklere yaptıkları kahve çeşididir. Manisa’ya özgü bir lezzet olan bu kahve, patenti alınmış ve koruma altındadır. Cilveli Kahve, üzerine şehre özgü öğütülmüş badem eklenmiş bir kahve türüdür.
Haytalı / Hatay
Hatay’da Arap kültürüne ait bir lezzet, tatlı çeşididir. Rivayete göre bu lezzeti yaratan köyün adından gelmektedir. Köyün yoksul olması nedeniyle mısır unu ve süt karışımından yapılan muhallebinin üzerine gül suyu konularak servis edilmesiyle elde edilmiştir. Günümüzde muhallebi, gül şurubu ve dondurma ile birlikte servis edilmektedir.