Germiyan Köyü
Ege Bölgesi, yıllara meydan okuyan birbirinde güzel antik kentleri, insanın bütün hoyratlığına rağmen güzelliği koruyan doğa, masmavi plajları, sağlıklı mutfağı ve sıcakkanlı insanları ve şirin mi şirin köyleriyle herkesin hayalinde yer alan bir coğrafyad
Şehirlerin kalabalıklarından kaçmak, kıyıda köşeden kalan bilinmeyenleri keşfetmek için gidip göreceğiniz ve gezmekten keyif alacağınız birçok seçenek sunmaktadır. Geçen sayılarımızda yazdığımız Lübbey, Birgi, Barbaros Köyü gibi. Hazır İzmir’e gelmişken… Doğanbey (Domatia), Eskihisar, Turgut, Kapıkırı, Mazı, Bademli, Bademler, Kösedere, Özbek, Ildır, Adatepe, Tahtakuşlar, Kozbeyli, Kayaköy ve Şirince gibi pek çok köyü de gezebilirsiniz.
İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı olan Germiyan Köyü bunlardan birisidir. Germiyan Köyü, bölgenin şirin ve ilgi çekici köylerinden birisidir. Slow Food (Yavaş Gıda) olarak adlandırılan harekete katılan ilk köy olarak isim yapmıştır. İzmir’e 65, Çeşme’ye 17, Alaçatı’ya 12 ve Urla’ya 30 km uzaklıktadır. Köy, adını Germiyanoğulları Beyliği’nden aldı ifade edilmektedir.
Germiyan Köyü, bembeyaz evleri ve bu evlerin duvarlarındaki rengârenk desenleri görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Duvarlardaki desenler köy sakini Nuran Erden tarafından yapılmıştır. Nuran Erden ön lisans mezunudur. Resim çizmeye küçüklüğünden beri meraklı birsidir. Konula ilgili yüksekokul eğitimi de almıştır. Evinin bahçesini kafe olarak kullanmaktadır. Ziyaretçisi eksik olmamaktadır. Oldukça sempatik, insanlarla kolay iletişim kurabilen ve konuşmayı seven bir görünüm sergilemektedir. Yaşadığımız ortamın küçük bir dokunuşla nasıl değişeceğine ve değiştiğine tanıklık ediyorsunuz. Duvarlardaki resimler çiçek, tavşan ve bayrak gibi temalar içermektedir. Ayrıca “Kadına Şiddete Hayır” gibi sosyal içerikli mesajlar da verilmektedir. Yolunuz düşerse ziyaret edebilirsiniz.
Slow Food, 1986'da İtalyan gurme Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır. Bu hareketin temel özelliği iyi, temiz ve adil gıdayı yani üreticiyi, tüketiciyi ve doğayı savunur. Sembolü “ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz”, sloganı da “Herkes için iyi, temiz ve adil gıda”.
Slow Food hareketi İtalya’nın Roma'daki Piazza di Spagna (İspanyol Meydan)’ da McDonald's restoranının açılmasına bir tepki olarak 1986'da İtalya'nın Cuneo eyaletinin Langhe bölgesinde başlatmıştır.
Her yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarafından gerçekleştirilen Yarımada projesi kapsamında 14 Ekim 2023 tarihinde 9. Barbaros Ekmek Festivali yapılacaktır. Taş fırını ekmeği ve Kopanisti Peyniri ile ünlü köyde düzenlenecek festivalde yöresel lezzetlerin sunulduğu tatlar, sergiler, söyleşiler, konserler ve boyama gibi etkinlikler yapılıyor.