Sıra Dışı Maket Araçlar
Hemşerimiz Yunan filozofu Epictetus yüzyıllarca önce “Bir insanın ana vatanı çocukluğudur” demiş.
İnsanın zaman içinde nasıl bir hayat yaşarsa yaşasın, ne iş yaparsa yapsın geçmişinin, çocukluğunun etkisinde kurtulamıyor. İsmail Erzurumluoğlu da yaşının yetmişe merdiven dayanmasına rağmen çocukluğunun etkisinden kurtulamamış ve zaman içinde ona geri dönmüştür.
Erzurumluoğlu, “Küçükken hiç oyuncağım yoktu. Oyuncakları ben kendim bir şekilde yapıyordum. Özellikle ağaçtan kendimce arabalar yapardım. O zamanki imkânlar şu anki gibi değildi tabii. Küçüklükten beri araçlara karşı hevesim vardı. Aslında bu heves bir şeylerin olmamasından çıktı. İyi ki de çıkmış diyorum. Küçük yaşlarda maketleri yaptıkça ilgim ve hevesim iyice artmıştı. Hevesimi hiç kaybetmedim bu zamana kadar. Maket araçlar yaptıkça kendimi geliştirdim. Bunu insanlara duyuramadım tabii. Günümüz teknolojileri o zaman yoktu. Böyle bir işe çok erken yaşlarda başlamak isterdim ama şartlar izin vermedi” diye duygularını dile getirmektedir.
İsmail Erzurumluoğlu, Çorumlu, 1987 yılından günümüze Aydın’da yaşayan ve 69 yaşında sıra dışı bir zanaatkâr. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar 30 yıldır yaptığı reklamcılık işinden amatör olarak yaptığı maket araç üretimine geçiş yapmıştır. Oğlu Güner Erzurumluoğlu ile birlikte yaptığı maketlerin sosyal medyada görünmesinden sonra gerek yurtiçi gerekse yurtdışından gelen taleplere yetişmekte güçlük çekmektedir. Bugüne kadar yapılan 2 bine yakın maket araçların fiyatları 2.500 ile 60.000 TL arasında değişmektedir. Kamyon, otobüs ve tır gibi büyük araçlar başta olmak üzere her tür araç modeli üretilmektedir. Maket araçların yapımı 1 ile 3 aylık bir zaman dilimini kapsamakta ve 1/10 ölçeklidir.
Aydın’ın Efeler ilçesi Ata Mahallesi ASTİS Sanayi Sitesi’nde uzun süredir devam ettiği maket araç üretimi nedeniyle adını gerek ülke içinde gerekse yurt dışına duyurması, gelen taleplere yetişebilmesi ve yaşının ilerlemesinden dolayı reklamcılık işini bırakmıştır. İsmail Erzurumluoğlu, yüzde yüz el yapımı maket araç işinde oğlu Güner Erzurumluoğlu dışında çalışanı bulunmamaktadır. Bu işi öğrenmek ve birlikte çalışmak isteyenlere kapısının açık olduğunu ifade etmektedir.
Erzurumluoğlu, sanayi sitesindeki bin 400 metrekarelik atölyesinin bir bölümünü maket araçların sergilendiği galeri haline getirilmiştir. Maket araçlara ilgi duyan ve atölyeyi merak eden herkese kapısının açık olduğunu belirtmekte yarar vardır.
Aydın yerel yönetimleri İsmail Erzurumluoğlu ile iletişime geçerek, “Maket Araç Müzesi” için harekete geçmelidir. Bu sıra dışı maket araçların geleceğe aktarılması için koruma altına alınmalıdır. Müze fakiri Aydın için bu bir kazanım olacaktır.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Maket Araç Müzesi” için ne dersiniz? Müze, turizm açısından ilimize katkı saylayacaktır. Bu müze ilimize olan ilgiyi daha da artıracaktır.