TÜRK DESTANLARI-2 OĞUZ KAĞAN DESTANI
Günlerden bir gün Ay Kağan bir oğlan doğurdu. Bu oğlana Oğuz adını verdiler. Anasını bir kez emdi, sonra ekmek ve su istedi. Kısa sürede büyüdü. Yiğit oldu.
O ellerde bir canavar vardı. Onu avlamaya gitti. Önce bir geyiği bir ağaca bağladı. Canavarın gece geyiği yediğini gördü. Ertesi gün aynı yere bir ayı bağladı. Sabah geldiğinde canavar ayıyı da yemişti. Bu kez aynı yerde kendisi durdu. Canavar gece geldi, Oğuz canavarı öldürdü ve başını kesti.
Oğuz bir gece gökten inen bir ışık gördü. Işığın ortasında çok güzel bir kız vardı. Oğuz o kıza tutuldu. Evlendiler. Günler geçti. Onların üç oğlu oldu. Gün, Ay ve Yıldız adını verdiler onlara.
Günlerden bir gün Oğuz ava gitmişti. Göl ortasında bir ağaç, ağacın dibinde çok güzel bir kız gördü. Kız çok güzeldi. Birbirlerine tutuldular. Oğuz o kızla da evlendi. O kızdan zamanla üç oğlu daha oldu. Onlara Gök, Dağ ve Deniz adını verdiler.
Oğuz büyük bir şölen düzenledi. Herkese yedirdi, içirdi. Bütün Türk beyleri yeniden ona bağlılıklarını bildirdiler. Sonra dünyanın her yanına mektup gönderdi. Mektupta şöyle yazıyordu. “Ben Oğuz kağanım. Bütün illerin kağanı olsam gerektir. Sizden bağlılık dilerim.” Kendiliğinden bağlılık bildiren bildirdi. Bağlılık bildirmeyenler üzerine savaşa gitti. Dünyanın her yerini topraklarına kattı. Gittiği yerlerdeki Türk boylarına adlar koydu.
Kocadığı zaman oğullarını yanına çağırdı Oğuz Kağan. Hepsine birer ok verdi. Bu okları kırmalarını istedi. Oğulları okları kolayca kırdılar. Sonra hepsine üçer ok verdi. Oğulları bu kez okları kıramadılar. Oğuz onlara dedi ki:
Gördüğünüz gibi birer ayrı ayrı olursanız sizi kolayca yenerler. Tek ok gibi kırılırsınız. Ama birlik olursanız üç ok gibi kırılmaz ve yenilmezsiniz.”
Sonra ülkesini oğulları arasında paylaştırır. Gökten ışıkla inen eşinden olan oğulları Günhan, Ayhan ve Yıldızhan’ a Bozoklar adı verilir.
Gölde tanıdığı eşinden olan oğulları Gökhan, Dağhan ve Denizhan’a Üçoklar adı verilir. Bütün Türk boyları bu altı oğuldan türemiştir.
Aslında çok uzun bir destandır Oğuz Kağan Destanı sizin için özetlemeye çalıştım.
Destanın ilk yazımı Uygurcadır. Oğuz Kağan Destanı’nın ilk Türkçe yazımını Yazıcıoğlu Ali 14 yüzyılda Selçukname, Tevarih-i Ali Seşçuk ya da Oğuzname adıyla yazmıştır. Moğol Tarihçi Reşidettin Oğuzname adıyla bir kitap yazmıştır.
Kutadgubilig’de Yusuf Has Hacip Oğuz’un iktidar yapısı anlatılır.
Hive Hanı Ebu’l Gazi Bahadır Han tarafından 1659 yılında Şecere-i Terakkime adıyla yazılmış bir versiyonu vardır.
İlk kez günümüz Türkçesi ile yazımı Rıza Nur tarafından yapılmıştır.
Not: Oğuz Kağan’ın Hun İmparatoru Mete olduğu sanılıyor. Mete Han M.Ö 174 - 209 yılları arasında yaşamıştır.