7. Yargı Paketi İle Getirilen Önemli Düzenlemeler
7. Yargı paketi TBMM Genel Kurul tarafından kabul edilmiştir. 7445 sayılı Kanun ile 05.04.2023 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Cengiz Ayözen - Avukat, Arabulucu
- 0532 643 45 27Haciz konusunda;
- Konutlarda hakim onayı olmadan icra işlemi yapılamayacaktır.
- Aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları haczedilemeyecektir.
- İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılamayacaktır.
Ceza Hukukuna İlişkin;
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 193. Maddesindeki Sanığın duruşmada hazır bulunmamasına ilişkin düzenlemede sanık hakkında, toplanan delillere göre mahkûmiyet, ceza verilmesine yer olmadığı ve güvenlik tedbiri dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılırsa, sorgusu yapılmamış olsa da dava yokluğunda bitirilebilecektir.
- Aynı kanunun 308. Maddesindeki Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığının itiraz yetkisine ilişkin düzenlemede; “Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, resen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz. Sanık aleyhine itiraz edilebilmesi için kararı etkileyecek nitelikte esaslı bir hatanın bulunması zorunlu olup, bu itiraz sanık veya müdafiine daire tarafından tebliğ olunur. Tebligat, ilgililerin dava dosyasından belirlenen son adreslerine yapılmasıyla geçerli olur. İlgililer, tebliğden itibaren yedi gün içinde yazılı olarak cevap verebilir.” Hükmü getirilmiştir.
Uyuşturucu ile mücadele konusunda;
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 191. maddesindeki Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçundan hükümlü olanların erteleme kararının kolluk birimlerine de bildirileceği düzenlenmiştir. Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir. Hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen kişi, gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulabilir. Bu suçtan hükümlü olanların tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma yükümlülüğü vardır.
- Cumhuriyet savcısının, erteleme süresi içinde uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını tespit etmesi için şüpheliyi yılda en az 2 kez ilgili kurumlara sevk etmesi zorunlu hale getirilmiştir.
- TCK’nın 188. Maddesindeki Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti hakkında; eroin, kokain, morfin, bazmorfin, sentetik kannabinoid ve türevleri, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri veya amfetamin ve türevleri olması halinde ceza yarı oranında arttırılacağı düzenlenmiştir.
Anayasa Mahkemesinde Bulunan Bazı Bireysel Başvurularda Hakkında Komisyona Müracaata İlişkin Düzenleme;
- 09/03/2023 tarihi itibariyle Anayasa mahkemesi önünde derdest bulunan uzun yargılamadan kaynaklı bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki tazminat komisyonuna tarafından incelenerek çözüme kavuşturulması düzenlenmiştir.
Avukatlık ve Adli Yardım Sistemine İlişkin Düzenlemeler;
- 1136 sayılı Avukatlık Kanununda mesleğe yeni başlayan avukatlardan ilk 5 yıl baro keseneği alınmayacağı düzenlenmiştir.
- Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için uygun kredi ve finansmana erişmesini sağlayacak düzenleme yapılmıştır.
Arabuluculuğa İlişkin Düzenlemeler;
- Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar ve 6012 sayılı Ticaret Kanunun 4. Maddesi ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında dava açılmadan önce arabulucuya başvurma şartı aranacaktır. 01.09.2023 tarihi ile yürürlüğe girecektir. Dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin bu hükümleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay’da görülmekte olan davalar hakkında uygulanmayacaktır.
- Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişlidir. Yine bu hükmün 01.09.2023 tarihi ile yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçunda Cezalara İlişkin;
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 79. Maddesindeki Göçmen Kaçakçılığına ilişkin suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır.
Hepsi birbirinden önemli yasal değişiklikler ve yenilikler yanında olması gereken tüm kurum ve kuruluşların ve insanlarımızın yasalara uyma alışkanlığıdır. Tam anlamıyla hukuk devleti olacağımız günleri bekliyoruz. Saygılarımızla
Sevgili Stajyerim Müzeyyen Zeynep Üstün’e emekleri için sonsuz teşekkürler.
Av. Arb. Cengiz AYÖZEN