Kedi ve köpeklerde pika sendromu
İnsanlarda da görülebilen pika sendromu adlı hastalık, pek çok hayvanda da rastlanabilen bir davranış bozukluğu olarak nitelendirilebilir.
Davut Oğuzhan Göktaş - Veteriner Hekim
- 0542 209 47 99İnsanlarda da görülebilen pika sendromu adlı hastalık, pek çok hayvanda da rastlanabilen bir davranış bozukluğu olarak nitelendirilebilir. Fakat söz konusu ve kedi ve köpekler olduğunda çoğu zaman göz ardı edilen, ciddiye alınmayan pika sendromu, ne yazık ki kritik bir rahatsızlıktır. Hayvanlarda pika sendromu, besin dışı maddeleri yeme isteği ile ilişkilendirebilir. Bu hastalıkta temel olarak vücudun sindiremeyeceği ve besin değeri taşımayan maddeler söz konusu olduğundan son derece tehlikeli durumların yaşanması muhtemeldir. Eğer siz de kedi veya köpeğinizin pika hastalığı taşıdığını düşünüyorsanız, onun hayatını tehdit eden bu sendromdan kurtulabilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda bilinçlenmenizi tavsiye ederiz.
Kedinizin ve köpeğinizin mama dışında şeyler tüketmeye çalıştığını gördüğünüz zaman bu durum normal bir davranış değildir. Üstelik ciddi boyutlarda başka rahatsızlıklara da yol açma olasılığı taşıyan pika sendromu, zaman kaybetmeden veteriner gözetimi altında tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aksi halde, yabancı cisimler yemekten vazgeçirilemeyen kedi veya köpeğinizin mide girişi tıkanabilir, bu da bağırsak hareketlerinin önüne geçebilir ve ayrıca diğer iç organları da hasar görebilir.
Nedeni net bir şekilde kestirilemese de yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere oldukça tehlikeli bir hastalık olan pika sendromuna yol açabilecek pek çok etkenden söz edilebilir. Bu etkenlerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkün:
Pankreas yetersizliği
Mide tümörleri
Demir eksikliği
Anemi
Şeker hastalığı
Karaciğer hastalığı
Tiamin eksikliği
Sinirsel hastalıklar
Psikolojik sorunlar.
Bu tabloya bakıldığında pika sendromunun aslında çok ciddi nedenlere bağlı olarak gelişebileceği sonucuna varmak hiç de yanlış olmayacaktır. Öte yandan beslenme yetersizliğinin de yine bu tür bir davranış bozukluğuna yol açabileceği düşünülmektedir. Bu gibi durumlarda Veteriner Hekiminize danışmalısınız.
Kuşadası Arven Veteriner Kliniği ailesi olarak mutlu sağlıklı patili günler dileriz.