Patilerde Aşılama
Değerli okuyucular bu haftaki konumuz Patili dostlarımızı aşılama gerekli mi değil mi?
Davut Oğuzhan Göktaş - Veteriner Hekim
- 0542 209 47 99Aşılama, enfeksiyöz hastalıkların önlenmesindeki en güvenli yollardan birisi olup, küçük hayvan hekimliğinde uygulanan en yaygın prosedürlerdendir.
Günümüzde aşıların uygulanma şekillerinde ve aşı programlarının oluşturulmasında önemli değişiklikler olmuştur. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA-Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği) üyesi olan Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) önderliğinde hazırlanan bu rehberde WSAVA, Vaccination Guidelines Group (VGG-Aşı Rehberi Grubu) tarafından 2015 yılında getirilen değişiklik önerilerine açıklık getirilerek bu değişikliklerin nedenleri aktarılmış, WSAVA aşı grubu tarafından oluşturulan Aşı Rehberi, KHVHD tarafından oluşturulan bilimsel kurulun önerileri ile ülkemiz kullanımına adapte edilmiştir. Son yıllarda eğilim, bireysel aşı yükünün azaltılması yönünde olmuştur.
Bu değişikliklerin oluşturulması ve uygulanmasındaki nedenlerin ilki, aşıların uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek yan etkilerinde son dönemde gözlemlenen farklılıklardır.
Bu yan etkilerin en çok dikkat çekenleri, aşıların immun ilişkili hastalıkları tetikleyen faktörlerden birisi olduğunun ortaya konulması ve uygulama sonrası şekillenen aşı ilişkili sarkomalardır. Yan etkiler dışında aşı programlarının güncellenmesi gereksinimini doğuran bir faktör de, çocuklarda uygulanan kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları ve insan papillomavirus aşılarının güvenilirliğine ilişkin medya yansımalarının pet sahipleri üzerindeki etkisidir. İnsan hekimliği ve veteriner hekimlikte adeta bir "aşı fobisi" durumu ortaya çıkmış olup, bunun engellenmesi için aşıların uygulama şekli ve aşı programlarının son bilimsel gelişmeleri takip ederek oluşturulması gereksinimini kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çalışmalar neticesinde kedi ve köpeklerde paraziter mücadele yapıldıktan sonra aşılamanın köpeklerde 45 günlükten sonra, kedilerde ise 60 günlükten sonra yapılabildiği sonucu çıkartılmıştır.
Yapılması zorunlu aşıların patili dostlarımız evden çıkmasa dahi yapılması gerekiyor. Yapılan aşılar da hastalığa karşı önemli bir titre oluşması için uygun aşılama programının takip edilmesi gerekiyor. Patili dostlarımızın özellikle viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanabilmesi için ilk aşılamaları çok önemlidir. Siz değerli okurlarıma tavsiyem Veteriner Hekiminizle birlikte uygun aşı protokolü oluşturarak patili dostlarımızın hayatını daha iyi bir şekilde idame etmelerini sağlamaktır. Unutmadan Beşeri Hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.