Kedilerde calisivirüs hastalığı
Merhabalar değerli okurlarım bu haftaki yazımız kedilerde calisivirüs hastalığı olacak.
Davut Oğuzhan Göktaş - Veteriner Hekim
- 0542 209 47 99Kedileri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olan feline calicivirus, caliciviridae adındaki bir RNA virüsü ailesinin bir parçası olarak bilinir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve ağız hastalıklarının önemli bir nedeni olan bu virüs, tüm kedileri enfekte edebilir ve hastalığa neden olabilir. Pek çok farklı virüs ya da bakteriler, kedilerde solunum yolu hastalığına neden olabilir ancak kedi gribi, solunum enfeksiyonu olan kedilerde en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir.
Burun akıntısı, göz akıntısı, hapşırma, pembe göz (Conjunctivitis), öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, ağız içi ve çevresinde (dil, diş etleri, sert damak, dudaklar ve burun) ülserler, salya akıntısı, ateş, deri lezyonları ve ülserler. Kedi gribi olan kedilerde en yaygın olarak görülen semptomlar arasında gözlerde veya burunlarda akıntı, hapşırma ve öksürük yer alıyor. Bu semptomlar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gelişen kedilerde, enfeksiyonların şiddetli bir şekilde ilerlemesi zatürreye yol açabilir. Ayrıca kedilerin ağzında ve dilinde ülsere neden olur ve bu iltihaplanma sonucunda stomatitis hastalığına yol açabilir. Bu hastalık ise kedideki ana organları etkiler ve cilt lezyonları ve ülserler, iştahsızlık, ateş ve sarılık gibi pek çok ciddi hastalıklara neden olur. Kedi gribi olan bazı kedilerde yukarıda saydığımız enfeksiyonlar kronik olabilir ve bu yüzden periyodik olarak bu semptomları yaşayabilirler. Ayrıca bazı kediler bu hastalığı yaşasa da herhangi bir semptoma maruz kalmayabilirler. Ancak bir belirte göstermese de bu virüsü yine de bir başka kediye bulaştırabilirler.
Eğer kedinizde bu hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız, veterineriniz bir kan testi yapabilir. Bunun dışında kedinizin belirtilerine göre tedavi şekli değişmektedir. Hafif ve orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu olan kediler, ilaçlarla tedavi edilebilir ve evde bakım yapılabilir. Bununla birlikte veterineriniz burun tıkanıklığı gidericiler, göz ilaçları ve iltihap önleyici ilaçlar yazabilir. İkincil enfeksiyonları önlemek için ise kediler antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Burun tıkanıklığı yaşayan kedilere de burun spreyi verilebilir.
Bu hastalığa yakalanan kediler koku ve tat alamadığı için iştah kaybı yaşayıp kilo verebilirler. Ayrıca kedilerin ağzında oluşan ülserler, kedileri yemek yerken rahatsız eder ve bu yüzden iyi derecede beslenemezler. Bu anlamda kedinize iştah acıcı verebilirsiniz. Aynı zamanda kedinizin ağzında ülser olmuşsa, daha yumuşak besinleri yedirebilirsiniz. Orta ile ağır belirtileri olan kediler ise, destekleyici bakım için hastaneye yatabilirler. Ayrıca kedinize enjekte edilebilir ilaçlar verebilir ve kediniz mama yemiyorsa bir beslenme tüpü de yerleştirebilirsiniz.
Arven Veteriner Kliniği ailesi olarak mutlu sağlıklı patili günler dileriz.