Köpeklerde yağ bezeleri lipomlar
Değerli okurlarım bu haftaki yazımız köpeklerde lipomlar hakkında olacak. Öncelikle lipomun tanımını yapalım. Lipom subkutan bir kitledir yani, cildin altında büyüyen bir kitle. Lipomlar genellikle yumuşak ve yağlıdır ve yaşlı köpeklerde ve aşırı kilolu k
Davut Oğuzhan Göktaş - Veteriner Hekim
- 0542 209 47 99Değerli okurlarım bu haftaki yazımız köpeklerde lipomlar hakkında olacak. Öncelikle lipomun tanımını yapalım. Lipom subkutan bir kitledir yani, cildin altında büyüyen bir kitle. Lipomlar genellikle yumuşak ve yağlıdır ve yaşlı köpeklerde ve aşırı kilolu köpeklerde çok yaygındır. Lipomları hatırlamak için önemli olan şey, benign olmaları, yani kanserli olmadıklarıdır. Büyüme kanserli veya malign ise, buna liposarkom denir. Liposarkomlar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (buna metastaz denir) fakat lipomlar genellikle tek bir yerde kalırlar, ancak zamanla daha da büyüyebilirler. Bazı lipomlar, bulundukları yere bağlı olarak köpeğin hareketini engelleyecek kadar büyürler.
Köpeklerdeki lipomların en sık görülen semptomu aslında köpeğin derisinin altında büyüyen bir kitle hissidir. Çoğu durumda lipom yumuşak ve hareketli hisseder ve sıklıkla karın, bacakların altında veya gövde bölgesinde bulunur. Lipomlar genellikle köpeğe herhangi bir acı veya rahatsızlık vermezler, ancak büyük lipomlar köpeğinizin hareketliliğini etkileyebilir. Çoğu durumda, bir lipom geliştiren bir köpek başkalarını geliştirir.
Köpeğinizdeki bir lipomu teşhis etmek için, Veteriner Hekiminiz vücudun her yerinde elle tutulabilir kitleleri kontrol etmek için kapsamlı bir fiziksel muayene yapacaktır. Lipomları yerleştirdikten sonra veteriner, lipomu aspire etmek için çok ince bir iğne kullanabilir, iyi huylu olup olmadığını veya bir lipom gibi görünen başka bir kitle olup olmadığını kontrol etmek ve görmek için. Aspirasyonun sonuç olmadığı durumlarda ek testler veya cerrahi gerekebilir. Bazen biyopsi, bir BT veya MRI bir lipomu teşhis edebilir.
Lipomlar iyi huylu olduğundan ve genellikle köpeğe herhangi bir acı vermediğinden, çoğu lipomun herhangi bir şekilde çıkarılması veya tedavi edilmesi gerekmez. Tedavi edilmeyen lipomlar elbette büyümeye devam edecek, ancak köpeğin hareketini veya normal işlevini engelleyene kadar tedavi gerekli olmayacaktır.
Deri altı kitlelerin çıkarılması genellikle oldukça basittir, fakat bir çeşit lipom vardır ki bu biraz daha zorlayıcıdır, bir infiltratif lipomdur. İnfiltratif bir lipom sadece subkütan bir kitleden daha fazladır, kas dokusuna sızmış, bu da çıkarmayı biraz daha karmaşık hale getirmektedir. Bu gibi durumlarda, radyasyon tedavisi birincil tedavi olarak veya cerrahi olarak çıkarılmasıyla birlikte önerilebilir. Erken teşhis, çeşitli koşullar için başarılı tedavinin anahtarıdır.
Köpek sahibi olarak köpeğinizin durumuna dikkat etmek sizin sorumluluğunuzdur. Davranışta herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya köpeğinizin cildinin altında bir kitle hissediyorsanız, kontrol ettirmek için Veteriner Hekiminiz ile iletişime geçmeyi geciktirmeyiniz.
Kuşadası Arven Veteriner Kliniği ailesi olarak mutlu sağlıklı patili günler dileriz.