Köpeklerde Ehrchia Hastalığı
Değerli okurlarım bu haftaki yazımız Köpeklerde Ehrlichia hastalığı hakkında olacak. Riketsiyal familyasının bir örneği olan E. Canis bakterisinin sebep olduğu yaygın bir bulaşıcı hastalıktır.
Davut Oğuzhan Göktaş - Veteriner Hekim
- 0542 209 47 99Köpeklerde Ehrlichia hastalığı hastalık ilk olarak Vietnam’daki askeri köpeklerde ortaya çıktığı için, izci köpek hastalığı ve tropikal köpek pansitopeni olarak da adlandırılır. Köpeklerde ehrlichia hastalığı zoonoz bir özelliğe sahiptir yani insanlara da bulaşabilmektedir.
Ehrlichia, köpeklerde enfekte bir kene tarafından ısırıldıktan sonra gelişen bir hastalık olma özelliği taşır. Kahverengi köpek kenesi, Ehrlichia organizmasının doğadaki ana kaynağıdır. Bu nedenle hastalık direkt olarak kahve rengi köpek kenesinden köpeklere taşınır ve bu şekilde enfekte olur. Elde edilen verilere ve yapılan araştırmalara göre başka kene türlerinin de köpeklerde ehrlichia’nın alt türlerinin görülmesine sebep olduğu anlaşılmıştır.
Akut Devre; 8-20 günlük inkübasyon periyodunu takiben enfekte köpeklerde ateş, anoreksi (iştahsızlık), lenfadenopati, burun ve göz akıntısı, dispne (solunum güçlüğü) gözlemlenir. Bu dönemde çoğu köpek 7–10 gün içinde kendiliğinden iyileşebilir, bazılarında da 1-6 ay sonra tekrar enfeksiyon şekillenir.
Subklinik Devre; bu dönemde herhangi bir klinik bulgu gözlemlenmez.
Kronik Devre; kilo kaybı, iştahsızlık, mukoz membranlarda solgunluk, depresyon, retina, abdomen derisi ve birçok organda kanamalar, burun kanaması, pneumoni, böbrek hastalıkları, reprodüktif sistem hastalıkları, artritis, meningoensefalitis gibi klinik belirtiler gözlemlenir.
Hastalığın teşhisinde mikroskobik, serolojik ve biyokimyasal yöntemlerden faydalanılır. Hastalıkta çeşitli biyokimyasal değişiklikler olmasına karşın kesin teşhis için yeterli değildir. Serolojik testlerden IFA, ELİSA ve WESTERN yöntemleri kullanılmasına rağmen IFAT teşhis için daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Tedavide değişik gruptaki antibiyotikler erken tanının konmasından sonra kullanıldığında etkili olmuştur. Kronik dönemde ise tedavi süresi uzun olmasına rağmen kullanılan antibiyotiklerin etkili olduğu görülmüştür.
Köpeklerde lyme aşısı her yıl bir kez düzenli olarak yaptırıldığında kenelerin köpeklere zarar vermesi engellenmiş olur.
Kuşadası Arven Veteriner Kliniği ailesi olarak mutlu sağlıklı patili günler dileriz.