02 Mart 2023 - Perşembe

Duygusal Açlığınız Olabilir mi?

Mutluluk, üzüntü veya stres gündelik hayatımızda sürekli yaşadığımız düşünceler. Peki, bu duygular sizi buzdolabına götürüyor mu?

Yazar - Simay Turgut Yılmaz - Uzman Diyetisyen
Okuma Süresi: 2 dk.
506 okunma
Simay Turgut Yılmaz - Uzman Diyetisyen

Simay Turgut Yılmaz - Uzman Diyetisyen

dytsimayturgut@gmail.com - 0506 980 68 06
Google News

Açlık vücudun enerji için besine ihtiyaç duymasıyla ilgili sinyallerin beyne gönderilmesiyle oluşur. Öncelikle kendimize sormamız gereken soru, gerçekten aç mıyım? En ne zaman yemek yediğiniz, yapmış olduğunuz egzersiz, ders çalışma gibi etmenler acıkmanıza sebep olmuş olabilir. Fiziksel açlık yediğimiz besinleri sindirdiğimiz enerji olarak tükettiğimiz zaman ortaya çıkar. Ancak duygusal açlık, aç veya tok olsak da duygu değişimlerimizle beraber yemek yeme isteğiyle ortaya çıkar. Mutsuzluk, öfke, korku, stres, heyecan gibi duygularla duygusal açlık ortaya çıkar. Genellikle duygularımızdan kaçmak için besinleri kullanırız. Yemek yedikten sonra anlık mutluluk duygusu yer alsa da sonrasında yerini pişmanlığa bırakır. Duygusal açlığın en önemli belirtisi yemek sonrası gelen pişmanlıktır.

Duygusal açlığın belirtileri; yanınızdaki kişiler yemek yerken tok olsanız bile yemek yemek, ağzınız boş durmasın diye besin tüketmek, geceleri sürekli yemek yemek, telefon veya televizyon karşısında sürekli bir şeyler atıştırma isteği gibi durumları yaşıyorsanız duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz. Duygusal açlıkta özellikle abur cubur, tatlı, yoğun kalorili gıdalar, soslu yemekler, kıtır yiyecekler tüketme isteği gözlemlenir. Duygusal açlığınızın durumuna göre psikolog ve diyetisyenden mutlaka destek alın.

Duygusal açlıkla baş edebilmek için;

  • Açlığınızı fiziksel veya duygusal olarak tanımaya çalışın.
  • Yediğiniz yiyecekleri günlük tutarak not edin.
  • Telefon veya televizyon karşısında yemek yemeyin.
  • Yediğiniz besine odaklanın ve yavaşça, küçük lokmalar halinde tadını çıkartarak tüketin.
  • Bol bol su ve bitki çayı tüketin. Özellikle melisa, lavanta, papatya gibi sakinleştirici bitki çayları tüketin.
  • Abur cubur ve fast food tüketmekten kaçının.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.