Mevsim Geçişlerinde Dikkat!
Etrafımızda mutlaka grip, nezle veya geçmeyen yorgunluk yaşayan birileri vardır. Küresel Isınma artık aramızda mevsim normallerine göre Nisan ayında hele ki aydında çoktan kısa kollulara geçmiştik.

Simay Turgut Yılmaz - Uzman Diyetisyen
dytsimayturgut@gmail.com - 0506 980 68 06Etrafımızda mutlaka grip, nezle veya geçmeyen yorgunluk yaşayan birileri vardır. Küresel Isınma artık aramızda mevsim normallerine göre Nisan ayında hele ki aydında çoktan kısa kollulara geçmiştik. Ama malesef ki değişen hava koşullarından bir gün içerisinde dört mevsimi yaşayabiliyoruz. Sabah soğuk başladığımız günde öğlen aşırı sıcak ve akşam başımıza dolu yağabiliyor. Bahar yorgunluğuyla beraber grip ve nezle gibi hastalıklar peşimizi bırakmıyor.
Mevsim geçişlerinde metabolizmamız etkilenir ve bağışıklığımız düşebilir. Bunun için vücudumuzu besinlerle ve sporla desteklemeliyiz. Bunun için ilk adım yeterli su tüketimi olmalıdır. Günlük 2-2,5 LT su tüketimiyle dolaşım ve bağışıklık sistemimizi desteklemeliyiz. Su ödem ve toksinlerin atılmasını sağlayarak daha dinç olmamızı sağlar.
Antioksidan besinlere günlük beslenmenizde yer açın. Mor lahana, pancar, turp, çilek, muz, yeşil yapraklı sebzeleri mutfağınızda bulundurun.
Magnezyum kaynağı çiğ kabak çekirdeği, badem ve ceviz gibi besinleri ara öğünlerinize ekleyin. Gece uyku kalitesini ve gündüz enerjimizi arttırmak için olmazsa olmazdır.
Baharatların şifalarından faydalanalım. Zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi baharatları sadece kış aylarında hasta olunca değil her mevsim koruyucu olarak tüketelim.
Egzersiz ve sporu asla ihmal etmeyin. Mutlaka hava şartlarına göre giyinerek tempolu 30 dakika egzersize her gün yer açın.
Bir soğuk bir sıcak havalar bağırsak sistemimizi de olumsuz etkilemektedir. Kefir, probiyotik takviyesi, yoğurt ve peynir gibi protein kaynaklarından faydalanalım.