08 Ocak 2024 - Pazartesi

Bir Maçın Uzak Ara Anatomisi: Atatürk Yoksa Türkiye de yok

2023 yılının bu son gününde son derece yumuşak üsluplu, çiçekli böcekli bir yazı yazmayı kurgularken, uzak yerlerden bir haber gelip çalındı kulağıma.

Yazar - Hasan Öğdüm
Okuma Süresi: 7 dk.
432 okunma
Hasan Öğdüm

Hasan Öğdüm

hasanogdum@gmail.com - 0532 325 07 86
Google News

Dediler ki: “Bir maç var Arap’ın ilinde. Tez iptal edile…”

Elbette, ülkemizin gündeminden öte dünya gündemine oturan bir habere dönüştü, Türkiye’nin iki güzide kulübü Fenerbahçe ve Galatasaray futbol kulüplerinin almış olduğu maçı oynamama kararı.

Zaten, hükümetin bu konuyu ilk dile getirişinde bu kararın doğru olmadığı ve Büyük Türk Milleti’nin içine sinmeyeceği çok açıktı.

Olanlar oldu; Suudi devleti, artık neye güvenerek yaptıysa kırmızıçizgimize bastığında kırmızı kartı da yemiş oldu. Artık sadece Suudi devleti mi yedi, dolaylı etkileri de oldu mu siz düşünün.

Neyse, konu çoktan futbolu aştı ve siyasi bir gündeme damgasını vurmuş oldu.

Bu ülke; kimse unutmasın, buna en kralı da dâhil; ATATÜRK tarafından kurulmuştur.

Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete dil uzattığınız, her türlü hakarete maruz bıraktığınız, tüm değerlerini yerle yeksan etmeye çalıştığınız gibi, uluslararası arenada O’na yaptırtılmasına olanak sağladığınız bu operasyon da geri tepti.

Konunun masum bir futbol maçı olmadığı, Suudi devletinin yaklaşımlarından kendini belli ediyor. Hedef, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tüm dünyaya rezil etmekti. Onurlu yöneticiler, bu olanlar olmaz, dediler.

Elbette, Suudilerin demesiyle dünya Atatürk hakkındaki düşüncelerden beri mi duracak, asla.

Dilerseniz, Ulu Önder’in tüm dünya tarafından nasıl bilindiği, kendisine neden bu denli saygı duyulduğu ve tek gerçek dünya lideri olduğunu bu vesile çerçevesinde yeniden anımsayalım:

Atatürk'ün Türk Dili Devrimi'ni gerçekleştirmesi ve dinle siyaseti birbirinden ayırarak Türk Toplumu'nun modernleşmesini sağlamak yolundaki çabalarına karşı büyük bir hayranlık duymaktayız.

(Hayato İkeda, Japonya Başbakanı, 1963)

Bizim aslımız rengi uçmuş bir kıvılcımken O'nun bakışlarıyla cihanı kaplayan ve aydınlatan bir güneş haline geldik.

(İkbal, Pakistan Millî Şairi)

Atatürk, tarih boyunca gelip geçmiş en büyük devlet adamlarından biridir. Hiçbir zaman yaşadığı zamanın üzerinde durmamış, ileriyi görerek ona göre iş yapmıştır. Atatürk'ü Mussolini ve Hitler gibi yöneticilerden ayıran nokta işte bu niteliktir. Onlar her yaptıklarında kendilerini düşünerek hareket ediyorlardı. Atatürk, kendisinden ötesini, 20 - 30 yıl ilerisini görerek hareket ederdi.

(Lord Kinross, İngiliz Devlet Adamı, 1960)

Tarihte çok az kimse halkına ve vatanına Atatürk kadar faydalı olmuştur. El ele, gönül gönüle güzel yurdumuzda huzur, barış ve anlayış içinde, sola sağa sapmadan Atatürk'ün hedefinde yaşayalım.

(Şnork Kalutsyan, Türkiye Ermenileri Patriği, 1981)

Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler. Çünkü, gerçekte ulusların anlayışlarında derin ve silinmez izler bırakan eseriyle, daima yaşarlar. Böyle insanlar, bir kuşak için doğmadıkları gibi, belli bir devre için de doğmazlar. Bu gibi insanlar, uluslarının bu gibi nimetler kaynağından durmaksızın yararlanmalarına imkân vermek suretiyle yüzyıllarca ulusların tarihlerine egemen olacak insanlardır.

(Tahran Gazetesi, İran)

Tarih çok büyükler gördü. İskenderler'i, Napolyon'ları, Washington'ları gördü. Fakat yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu Türk kırdı.

(L'Illustration, Fransa)

Kadınlar başka hiçbir ülkede bu kadar hızla ilerlememişlerdir. Bir ulusun bu derece değişmesi, tarihte, gerçekten eşi olmayan bir olaydır.

(Daily Telgraph, İngiltere)

Atatürk, aşı dumanlı doruklarda yüce bir dağ tepesidir. Siz O'na yaklaştıkça o yükselir ve aranızdaki mesafe sonsuza değin aynı kalır. Devirlerinde büyük gözüken, zamanla küçülen benzerlerinden farkı budur ve böyle kalacaktır.

(Arriba Gazetesi, Portekiz, 1938)

Dünya, bu savaş ve barış kahramanı büyük adamın ölümü ile yoksul düşmüştür. Gücü, zorlukları yenme kararı ve yiğitliği ile, aman bilmeyen galiplerin uygulamaya kalkıştıkları pranga siyasetini ilk kıran Atatürk'tür.

(Pester Llyd Gazetesi, Macaristan, 1938)

Eğer tarih bir kalbe sahip olsaydı, Mustafa Kemal'i mutlaka kıskanırdı.

(Tchang Yang Yee Pan Gazetesi, Çin, 1958)

Mevcut rütbelerin hepsini kaldırdığı bir ülkede, Mustafa Kemal bütün rütbeleri kazanmıştır. Türkiye'de düşünülebilecek en şerefli isim O'na verilmiştir.

(Marcel Sauvage)

Mustafa Kemal öldü. Barış kubbesinin Doğu sütunu yıkıldı. Artık cihanda barışı kimse garanti edemez.

(Sanerwein)

Türkiye'yi son ziyareti sırasında Anıtkabir'in altın defterine şu sözleri yazmıştı: "Atatürk artık rahatça ölebilirdi. Mademki ışık parlamakta, alev yanmakta ve memleket ilerlemekte devam ediyor..."

(General De Gaulle)

Ben şimdiye kadar on beş hükümdar ve cumhurbaşkanı ile özel ve resmi konuşmalar yaptım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal'de büyük bir ruh kudretinin esrarı var.

(Sir Charles Townshend, İngiliz Generali, 1922)

"Atatürk, ölümünden önce herkes tarafından saygı gösterilen, değer verilen güçlü, dinç ve çalışkan bir Türkiye yaratma ülküsünü tamamiyle başardı."

(Elenikon Mellon Gazetesi, Yunanistan, 11 Kasım 1938)

"Atatürk büyük bir şahsiyet, çok büyük bir komutan, politik bir dehadır."

(Excelesior Gazetesi, Fransa, 11 Kasım 1938)

"Atatürk; milletin atası, kılıç, fikir, kalp ve irade adamı idi. milletin bu büyük evladı, aynı zamanda yirminci yüzyılın en büyük yurttaşıdır."

(Slova Gazetesi, Bulgaristan, 11 Kasım 1938)

"O' nun idaresi altında Türkiye, Avrupa'nın kıymetli bir üyesi oldu."

(London Times Gazetesi, İngiltere, 11 Kasım 1938)

"Atatürk'ün yaptıkları insanoğlunun kolay kolay yapabileceği şeylerden değildir. O; büsbütün başka bir insandı."

(El-Mısri Gazetesi, Mısır, 11 Kasım 1938)

"Atatürk'ün ölümü ile dünya büyük bir liderini kaybetti."

(Gazeta Del Popolo Gazetesi, İtalya, 11 Kasım 1938)

Nefesiniz yetti mi, diye sormak isterim çünkü bu köşeye sığmaz O’nun için söylenenler…

O’nun hakkında onca güzel şey söylenmişken bu tip yaklaşımlarla ancak kendinizi ve fikirlerinizi alçaltabilirsiniz.

Atatürk, evrenseldir. İşte bundandır ki, onu yani aslında O’nun fikirlerini tüketemez, bitiremezsiniz.

Gelelim girişteki kurguya; 2023 yılı sona ererken, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılını kutluyor, 2024 yılının yeni umutları yeşerttiğini şimdiden görüyor, tüm insanlığa güzel bir yeni yıl diliyorum.

PEACE AT HOME, PEACE IN THE WORLD!

#
Yorumlar (1)
Adnan çukur
10.01.2024 23:04
Hasan bey kardeşim emeğine kalemine sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş Kutluyorum.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları