16 Temmuz 2024 - Salı

Piyasalar Analizi (14 Temmuz 2024)

Bölgemizde devam eden Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin arasındaki sıcak gelişmeler ışığında NATO üyesi ülkelerin 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde kuruluşunun 75.yılı kutlanan NATO zirvesi yapıldı.

Yazar - Mesut Erkoyun - Emekli Bankacı
Okuma Süresi: 4 dk.
301 okunma
Mesut Erkoyun - Emekli Bankacı

Mesut Erkoyun - Emekli Bankacı

merkoyun@gmail.com - 0532 452 00 94
Google News

Bölgemizde devam eden Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin arasındaki sıcak gelişmeler ışığında NATO üyesi ülkelerin 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde kuruluşunun 75.yılı kutlanan NATO zirvesi yapıldı. Ukrayna’nın işgali ve İsrail-Hamas savaşı önemli gündem maddeleri olmakla birlikte müttefiklerden ateşkes için arabuluculuk yapmaları ve bölgedeki güvenlik tedbirleri görüşüldü.

FED başkanı ABD senatosundaki açıklamalarında ekonomide karşılaşılan tek riskin enflasyon olmadığını, az ve geç faiz indirimi kararlarının ekonomi ve işgücü piyasalarında risk oluşturacağının altını çizmiştir. Erken veya çok faiz indirimi kararlarının enflasyondaki ilerlemeyi durduracağını veya tersine çevireceği uyarısında bulunmuştur. Açıklamaların ardından da FED’in faizleri sabit tutabileceği yönünde beklenti oluşmuştur.

ABD’de FED’in faiz patikası belirleyicisi enflasyon sonucu Mayıs 2020’den dört yıl sonra ilk kez negatif olarak yüzde 0,1 düşüş yaşanmış olup, haziran ayı enflasyonu yüzde 3 olarak gerçekleşmiştir. FED’in faiz kararlarında bahsedilen çekirdek TÜFE ise yüzde 3,3 artış kaydetmiştir. Bu sonuca piyasalarda ons altın 2.401 dolara kadar yükselerek tepki vermiştir.

Ülkemizde TÜİK’e göre haziran ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 71,60’a gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşmiştir. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’a göre ise yıllık bazda yüzde 113,08 artış göstermiştir. Sonrasında açıklanan memur ve emekli maaşlarında yapılan iyileştirme oranı sırasıyla yüzde 19,31 ve yüzde 24,73 seviyelerinde olmuştur.

TCMB verilerine göre TL’nin reel değerinde artış görülürken, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru haziran ayında 61,90’a yükselerek TL reel değerini Eylül 2021 ‘den bugüne en yüksek seviyeye çıkartmıştır. TCMB rezervlerinde mart ayındaki seçimlerden bugüne ilk kez 142,9 milyar dolara gerileme yaşanmıştır.

Türk-İş verilerine göre Haziran 2024 ayı dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 979 TL olurken, yoksulluk sınırı ise 61 bin 820 TL olmuştur.

TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Cevdet Akçay açıklamasında “Sıkı para politikası duruşumuz, TL tasarrufları artırdı ve enflasyon bekleyişlerinin çıpalanmasına yardım etti.” İfadesiyle yüksek enflasyonun tasarruf ve tüketim kararları yoluyla büyümeyi ve varlık fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtmiştir.” Ancak bankaların mevduata verdikleri faiz oranlarıyla enflasyon arasında reel zarar hala devam etmektedir.

Maliye Bakanının ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalarda OVP’nin planları çerçevesinde ve beklentiler sürdürülebilir büyüme patikasıyla devam edildiği belirtilmektedir. Swap hariç net rezervlerin eksi 61 milyar dolardan, artı 18 milyar doların üzerine çıktığı, KKM’nin ise 60 milyar doların altına inildiğini, istikrar ve reformlarla risk priminde düşüş sağlandığını açıklamıştır. Enflasyonda da fark edilir düşüş sağlanabileceğini dezenflasyonun henüz başında olunduğu, makro finansal istikrarı kalıcı bir şekilde tesis etme amaçlarında olduklarını belirtmiştir.

BIST 100 endeksi 11.064 seviyelerinde, Brent petrol fiyatları 84,55 USD, Altın’ın ons fiyatı 2.411 dolar, dolar/TL paritesi 33,03 seviyesinde, Euro/TL paritesi 35,98 TL seviyesindedir.

Yatırımcıların NATO zirvesinden çıkacak kararlar, Merkez Bankalarının alacağı önlemler, vergi paketinden çıkacak sonuçların piyasalara yansımaları odaklarında olacaktır.

Saygılarımla,

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları