Piyasalar Analizi (30 Mart 2024)
Küresel piyasalarda FED ve Avrupa Merkez Bankasının aylardır faiz kararları sonrasında piyasalar faiz indirimleriyle ilgili tarihleri belirlemeye çalışmakta, merkez bankası yetkilileri ise uygulanan politikaların faiz indirimi için herhangi bir tarihi işa
Mesut Erkoyun - Emekli Bankacı
merkoyun@gmail.com - 0532 452 00 94Küresel piyasalarda FED ve Avrupa Merkez Bankasının aylardır faiz kararları sonrasında piyasalar faiz indirimleriyle ilgili tarihleri belirlemeye çalışmakta, merkez bankası yetkilileri ise uygulanan politikaların faiz indirimi için herhangi bir tarihi işaret etmediğini açıklamaktadırlar. Faiz indirimi durumunda harekete geçecek talebin yaratacağı enflasyon riski sebebiyle, sıkı para politikasının devam edeceğine işaret edilmektedir. Geçen hafta Merkez Bankalarınca alınan kararlar piyasalar üzerinde etkilerini sürdürmekte olup, FED’in sabit politikayı sürdürmesi faiz oranlarını son 23 yılın zirvesinde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakması ons altın tarafında güçlenmeye yol açmış, faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güven gerektiğinin altı çizilmiştir. Japonya Merkez Bankası (BOJ) 2016 yılından bugüne uyguladığı negatif faiz politikasını sonlandırarak politika faizini eksi 0,1 ile 0 aralığından, yüzde 0 ile yüzde 0,1 aralığına çıkarmıştır. İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini yüzde 5,25 seviyesinde sabit tutmuştur.
Para piyasalarında FED’in ilk faiz indirimine gitme ihtimalinin yüzde 75 olduğu fiyatlanmakta, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,21’de seyrederken, ons altın fiyatları 2.190 dolardan işlem görmekte, dolar endeksi ise 104,4 seviyelerinde bulunmaktadır. Jeopolitik riskler ve Kızıldenizdeki gelişmeler petrol piyasalarınca yakından takip edilmekte olup, brent petrol fiyat endeksi piyasa kapanışında 87,26 dolardan işlem görmektedir. Petrol piyasalarında paskalya tatili olmasından dolayı işlem olmamıştır. Petrol fiyatlarını Husilerin Kızıldeniz ve Aden körfezi saldırılarının devamı akaryakıt taşımacılığının aksama riski nedeniyle petrol fiyatlarının yukarı yönlü olabileceği tahmin edilmektedir.
FED’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek tüketim harcamaları (PCE) yıllık artışı şubat ayında yüzde 2,8 ile piyasa beklentileri doğrultusunda açıklanmış, sonrasında Ons altın 2.234 dolara, gram altın ise 2.325 TL. seviyesine gelmiştir.
TCMB 31 Mart’taki seçimler öncesinde geçen perşembe günü politika faizini 500 baz puan arttırma kararı ile yüzde 50’ye yükseltmiş, ayrıca operasyonel olarak faiz koridoru uygulamasına geçmiştir. Böylelikle; borçlanma ve borç verme faiz oranını + - 300 baz puanlık marj ile belirleme kararı almıştır. Gecelik borçlanmalarda taban oranı yüzde 47, tavan oran ise yüzde 53 olmasının yolunu açarak örtülü olarak 300 puanlık faiz artırımı alanı açmıştır.
TCMB politika faiz artışı sonrasında bireysel kredi faizleri ve ticari redi faizleri yükselmiştir. Bireysel kredi faizleri yüzde 76 civarına yükselirken KKDF ve BSMV eklendiğinde toplam kredi maliyeti bazı kredilerde yüzde 117’ denk gelmektedir. Faiz artışları ve alınan makro ihtiyati tedbirler nedeniyle faiz oranlarının daha da yükselmesi beklenebilir.
Kamu bankalarının emeklilere yaptıkları promosyon ödemeleri tutarı 8-12.000.-TL. aralığında olabileceği açıklanmış, diğer bankalarında bu çerçevede promosyon ödemeleri yapabileceği öngörülmektedir.
Hafta başından bugüne satıcılı bir seyir izleyen BIST100 endeksi 8.800’e kadar gerilemiş bulunmakta, Dolar/TL TCMB faiz kararı ardından toparlansa da alıcılı bir seyir izlemekte 32,17’den işlem görmekte, Ons altın fiyatları 2.177 USD’den, gram altın fiyatları ise 2.252.-TL’den işlem görmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankasına, yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin taleplerini karşılamak üzere altın ithalatı kotası tahsis edilmiştir. İşlenmemiş altın ithalatı kota uygulamasına Ağustos 2023 ayında başlanmış olmasına karşın piyasalardaki arz daralmaları nedeniyle tekrar Nisan 2024 ayı başından itibaren yeni düzenleme kararı verilmiştir.
Fitch Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’ye yönelik not artırım kararı sonrasında Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin, Muğla ve Konya büyükşehir belediyelerinin kredi notunu “B”den “B+” yükseltmiştir.
Yatırımcıların odağında küresel piyasalarda enflasyon verileri yanında Merkez Bankalarının alacağı kararlar ve diğer açıklanacak büyüme, dış ticaret verileri ile enflasyon verileri olacaktır.
“Bu hafta sonunda yapılacak yerel seçimlerin ülkemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.”
Saygılarımla,